Tribina i rasprava o novom zakonu PIO/MIO FBiH

Tribina i rasprava o novom zakonu PIO/MIO FBiH

Juni 2, 2016

  

Kantonalna organizacija Stranke penzionera/umirovljenika BiH za Zeničko-dobojski kanton organizirala je u Zenici tribinu na kojoj se raspravljalo o nacrtu novog  „Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju u Federaciji BiH” i sadašnjem statusu penzionera/umirovljenika u Bosni i Hercegovini.

Penzioneri i ostali zainteresirani građani, kao učesnici tribine, mogli su da se konkretnije upoznaju sa nacrtom novog Zakona o PIO/MIO FBiH, kao i drugim propisima  u okviru reforme penzionog sistema, te da daju svoje sugestije i mišljenje na isti prednosti i slabosti u odnosu na važeći Zakon.

Uvodničari rasprave i tribine bili su profesor na Ekonomskom fakultetu Sarajevo Kasim Tatić, penzionisana pravnica Zavoda PIO/MIO  Vlatka Šimić, i generalni sekretar SP/U BiH Sarajevo Fadil Alihodžić, koji su nastojali da daju svoj doprinos ovoj aktivnosti čiji je cilj da se sadržaj novog Zakona učini transparentnim i dostupnim javnosti prije njegovog donošenja.

„Ovaj zakon se uglavnom orijentiše na buduće penzionere, uvodi se sistem bodovanja, određuje se visina starosne penzije prema broju ličnih bodova i množi se sa vrijednošću općeg koeficijenta. Ugavnom novi zakon je pogodan više za buduće penzionere, koji će ostvarivati pravo na penziju“, kazala je za Fenu Vlatka Šimić.

Gosti  tribine bili su predstavnici Federalnog zavoda PIO/MIO, ministarstva za rad i socijalnu politiku ZDK, udruženja Saveza penzionera Federacije BiH i službe PIO/MIO Zeničko-dobojskog kantona.