Dževahid Sokić: Omladina neće više da sluša ove gluposti

Dževahid Sokić, predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH: Omladina neće više da sluša ove gluposti

9. juli 2019.

Piše: Edin BARIMAC

Glasovi se ovdje dobiju na etnopodjelama, a kad prođu izbori, kriminal nastavi cvjetati, kaže predsjednik Stranke penzionera/umirovljenika BiH

Imam osjećaj da se trojica vođa u BiH dogovaraju da se ne dogovore

Prioritetan korak je zdravstvo, a nećemo zaboraviti ni usklađivanje penzija

Na nedavno održanom Kongresu Stranke penzionera/umirovljenika BiH izabrani ste za novog predsjednika. Kako ćete voditi stranku i koji će biti prvi potezi?

- S obzirom na to da sam dugo u stranci, već 20 godina, znam kompletnu situaciju koja je trenutno u SP/UBiH. Prvi moj potez će biti da vidim šta sam preuzeo. Moram tačno znati od 79 općina u FBiH, u koliko njih imamo infrastrukturu - koliko općinskih organizacija radi, u koliko OO imamo formirane sve organe koji su po Statutu obavezni, da vidimo koliko imamo članova i naravno da vidimo te planove i programe koji su usvojeni na Kongresu.

PRVI KORAK

Radićemo paralelno i to da se približe SP/UBiH i Savez udruženja penzionera FBiH. Mislim da tu ima i malo lutanja, jer udruženje kao udruženje nema pravo da se bavi politikom, ali zato je SP/U taj koji treba da bude i politički jači i da prepozna potrebe penzionera.

DŽEVAHID SOKIĆ: AKO NE MOŽEŠ NEŠTO KUPITI, NEMOJ, BOLAN, NI PRODAVATI

Kada se penzioneri mogu nadati boljem statusu i položaju i imate li neke prijedloge sa kojima ćete nastupiti prema vlasti?

- Da, naravno. Mi, nažalost, trenutno nemamo predstavnika ni na jednom nivou, osim u općinskim vijećima. To je žalosno ako imamo u vidu da je oko 420 hiljada penzionera u FBiH. Onda je to baš nonsens. Morat ćemo da idemo i preko Udruženja penzionera, jer samo je njih vlast prepoznala kao svog partnera u razgovorima. S obzirom na to da mi nemamo predstavnika na višim nivoima, posebno na federalnom, taj moj prvi korak će biti da upoznam sa programom, koji je Kongres usvojio, Udruženje penzionera i da zajednički nastupamo prema Vladi. Mi smo nešto uradili što se tiče penzija, sljedeći korak je zdravstvo koje muči svakog penzionera, ali i svakog građanina BiH.

Na proteklim izborima SP/UBiH nije uspio ostvariti dovoljno dobar rezultat i tako postati parlamentarnom strankom. Penzioneri su mahom opet glasove dali velikim strankama. Zašto?

- Već 20 godina tražim odgovore na pitanje zašto penzioneri ne smiju, neće ili ne mogu da glasaju za SP. Ne znam šta se dešava u glavama, prije svega, penzionera, ali i onih koji su pred penzijom i onih koji će u penziju za koju godinu. Mislim da je odgovor na to pitanje kompleksan. Postoji i strah, mislim da je on osnovni element koji je penzionere sputavao da glasaju za SP. Postoji uticaj aktuelne vlasti, tu je i veliki broj političkih subjekata i ako znamo da penzioneri imaju svoju djecu, unučad u različitim političkim strankama, onda oni više nisu sigurni u sebe nego kažu “glasaću za sina, kćerku ili unuka” a koji nije u Stranci penzionera. Treća stvar je, naravno, etnopodjela po kojoj se moramo držati tabora i torova koji su više imaginarni, ali su jako prisutni u glavama ljudi. Ako imamo u vidu da su penzioneri već u trećoj životnoj dobi, malo više su okrenuti vjeri, religiji, onda znamo da je prisutan i taj uticaj. Obično se to dešava pred izbore, kad kažu na svim stranama naše je da glasamo znate već za koga. I kad vjerski dužnosnik to kaže, tu više nema dileme. Uticaj je strahovit. Poslije izbora sve to splasne. Tu je i uticaj međunarodnog faktora. Od tolikih nepravilnosti, od tolikog kriminala i korupcije, visoki predstavnik ne radi svoj posao. Razumijem njegov položaj, ali on ne radi, već samo potcrta stvar koja nije u skladu sa Daytonom i kaže “oprostite, ja sam zabrinut”, “ vi morate da se dogovorite”, a definitivno se zna da trojica vođa ne mogu da se dogovore.

Agonija zvana komponiranje vlasti još nije završena. Na šta Vam liče hvalospjevi političara o rastu plata i broja uposlenih, dok sve više i zaposlenih građana odlazi iz države?

- To je laž. Za nekoliko dana imaćemo devet mjeseci od izbora. Održali su jednu ili dvije sjednice, potrošili šest miliona maraka, a nisu uspjeli da formiraju vlast kojekakvim uslovljavanjima - ulaskom u NATO, ulaskom u EU, vi ćete ono što ste potpisali primijeniti ili nema vlasti, a omladina nam ode. Bojim se da ćemo postati zemlja staraca. Produžavaju se redovi ispred ambasada, traže se vize, nabrzinu se uče strani jezici da što brže odavde ode omladina, jer ne vidi mogućnost ni perspektivu. Ostavljaju na vjetrometini ovu državu. Samo mladi mogu da ponovo vrate državu na svoje mjesto.

MOLJAKANJE

Pazite, neko će pogrešno shvatiti šta hoće penzioneri, zar im nije dovoljno vlasti, neka čitaju novine, neka idu po banjama. Ne mogu čitati ni novine ni ići u banje kad se od penzije ne može sve to obezbijediti. Ostanemo li bez omladine, a već je tanka crvena linija odavno pređena, nema penzija. Omladina neće da sluša više ove gluposti. Dajte im posao, pa ćete vidjeti da će malo ko govoriti kako se ko zove, kud ko ide i ko je koje nacije i u šta vjeruje.

USKA SARADNJA SA UDRUŽENJEM PENZIONERA

Koliko zavisimo od volje i odnosa unutar političkih koalicija?

- Nažalost, zavisimo. Podsjetiću vas da su se pred oktobarske izbore maltene poklali SDA i SBB. Sad se bogami miluju. Ovdje moraju definitivno da budu jasni stavovi, vizija i preko ove granice mi nećemo. Zavisimo puno od tih političkih vođa, velikih političkih partija. Mislim da bi to išlo mnogo drukčije da penzioneri imaju predstavnike SP/U, jer sada, nažalost, moramo da moljakamo, damo ideju i kažemo hoćete li, molim vas, to iznijeti kao vaš stav. Znate kako to već ide.

Federalni zavod PIO/MIO nastavlja prodaju objekata u svom vlasništvu. U šta bi se te pare trebale utrošiti?

- Prvo, očajnici prodaju. Osnovna je stvar, ako ne možeš nešto kupiti, nemoj, bolan, ni prodavati. To je moj stav koji sam još davno učio od roditelja. To su objekti, imovina nas penzionera. Nije to babovina ni Upravnog odbora ni Vlade. Zadnja je stvar da se to samo proda ili podijeli u penzijama. Tu bi trebala neka pametna glava da taj novac stavi ponovo u opticaj, da imamo profit.